مصاحبه ، حمله اسراییل به صداوسیما در هر حال محکوم و ضد حقوق بشر است
مصاحبه با پژوهشگر و فعال رسانهای درباره حمله اسرائیل به صداوسیمای ایران
واحد خبر کارگروه صلح و سازش ، گروه خبری اخبار مدیریت // به مناسبت حمله اسراییل به شبکه خبر گفتگویی داریم با دکتر حجت بقایی خبرنگار سابق شبکه خبر و واحد مرکزی خبر در تهران که از سمع و نظر شما می گذرد :
- به نظر شما چرا اسرائیل به صداوسیمای ایران حمله کرد؟
دکتر بقایی : در پاسخ به این سئوال چند نکته را به صورت کلی خدمتتان عرض می کنم :
ابتدا خدمتتان عرض کنم که دیدن تصاویر عکس العملهای خانم امامی برایم بسیار غرور انگیز و مایه افتخار بود ، چرا که می دانم پشت صحنه این ماجرا چه افرادی مشغول فعالیتند. و من جزو این خانواده بزرگ هستم ، این عکس العمل یک رسانه حرفه ای بود ، با این چند لحظه امتیاز صداوسیما در جامعه رسانه ای بسیار بالا رفت .
و اما در مورد سئوال شما باید بگویم که در دنیای امروز رسانهها نقش بسیار مهم و حیاتی در شکلدهی افکار عمومی و جریانسازی اخبار و رویدادها دارند. حمله اسرائیل به صداوسیمای ایران از چند جهت قابل تحلیل است:
جلوگیری از اطلاعرسانی به موقع:
یکی از اهداف اصلی چنین حملاتی، قطع دسترسی به منابع خبری و جلوگیری از پوشش خبری به موقع است. وقتی رسانهای نتواند اخبار را به موقع و بدون سانسور منتقل کند، جامعه هدف از دریافت اطلاعات درست محروم میشود و این امر به نفع دشمن است.
شکستن قدرت رسانهای:
صداوسیما به عنوان رسانه رسمی و ملی ایران نقش مهمی در هدایت افکار عمومی و انتقال پیامهای دولت و ملت دارد. هدف از حمله، کاهش توان رسانهای و تضعیف این مرکز مهم اطلاعرسانی است.
ایجاد جو رعب و وحشت:
حمله به رسانهها در واقع حمله به قلب اطلاعرسانی و فرهنگ جامعه است. این کار باعث ایجاد ناامنی روانی و وحشت در میان مردم میشود و اثرات روانی منفی بر جامعه خواهد گذاشت.
محکومیت حمله به رسانهها در مجامع بینالمللی:
از نظر قوانین بینالمللی و نهادهای مدافع آزادی بیان، حمله به رسانهها غیرقابل قبول و محکوم است زیرا رسانهها نقش بیطرفانه و حیاتی در جریان آزاد اطلاعات و حق مردم برای دسترسی به اخبار دارند.
جنگ رسانهای و جنگ روایتها:
امروزه جنگ تنها به حوزه نظامی محدود نمیشود؛ بلکه جنگ روایتها، جنگ روانی و جنگ رسانهای در جریان است. کنترل افکار عمومی و جهتدهی به افکار و احساسات مردم، بخشی از این جنگ است.
جنگ روانی و کنترل فضای روانی جامعه:
حمله به رسانهها تلاش برای به هم ریختن فضای روانی جامعه است. وقتی مردم احساس کنند نمیتوانند به منابع قابل اعتماد برای دریافت اخبار دسترسی داشته باشند، اضطراب و ناامنی افزایش مییابد.
تلاش برای محدود کردن جریان آزاد اطلاعات:
دشمن با این حملات میخواهد جریان آزاد اطلاعات را محدود کند، مانع اطلاعرسانی شفاف و صحیح شود و از این طریق افکار عمومی را کنترل کند.
دکتر بقایی در پایان گفتگو افزود :
حمله به صداوسیما، حمله به رسانه ملی، آزادی بیان، حق مردم برای دسترسی به اطلاعات و همچنین امنیت روانی جامعه است. پاسخ به این نوع حملات ، باید قویتر شدن رسانهها، افزایش مقاومت سایبری و تلاش برای تضمین جریان آزاد اطلاعات باشد. رسانهها امروز خط مقدم دفاع در جنگ ترکیبی از جنگ سخت نظامی تا جنگ نرم رسانهای هستند.